Harry Potter: The Exhibition 

Review: Sanne (april 2017)


De Harry Potter expo is natuurlijk een must see voor alle Potterheads. Toen de expo in Brussel stond, twijfelde ik al om daar naartoe te gaan, maar toen ik de aankondiging zag dat de expo naar Nederland zou komen, besloot ik toch nog even te wachten. Cinemec Utrecht is voor mij een ideale locatie die makkelijk te bereiken is. Helaas kon ik niet bij de grote opening aanwezig zijn. Achteraf ben ik daar toch niet zo rouwig om. Ik hoorde vooral verhalen over extreme drukte.
En dus besloot ik op een doodgewone donderdagochtend te gaan. Ik had kaarten voor het allereerste tijdslot (10:00-10:30). Die tijdsloten zijn ingevoerd zodat de mensen die naar binnen gaan wat gedoseerd worden. Ik had goed gekozen. Net iets voor tienen kwamen we aan bij Cinemec. Daar mochten we meteen doorlopen naar de ingang. En om een paar minuutjes over tien werd ons kaartje gecontroleerd en liepen we naar binnen. In de eerste ruimte lag de Sorteerhoed op een kruk. Drie vrijwilligers mochten zich laten Sorteren in hun favoriete afdeling. Na de Sorteerceremonie liepen we door naar een ruimte met een achttal schermen, waarop in eerste instantie de acht filmposters te zien waren. Na een kort filmpje op de schermen werden we opgehaald door een tovenaar en mochten we met de Zweinsteinexpres/Hogwarts Express de expo binnen (lees: je liep er langs).In de eerste ruimte werden we hartelijke ontvangen door de Dikke Dame die probeerde met haar ‘prachtige’ zang een glas te breken. Leuk gedaan, maar ik zou gek worden van het gekrijs als ik daar de hele dag zou moeten staan.
Vervolgens loop je naar de leerlingenkamer van Griffoendor, waar het grote feest begint. Er is van alles te zien: kleding, rekwisieten, decorstukken… En er staan overal bordjes met extra informatie. De expositie is leuk ingericht. Elk stukje heeft zijn eigen ‘thema’. Het eerste stuk is dus de leerlingenkamer van Griffoendor, vervolgens kom je langs een kas van Kruidenkunde, er is een stuk over Zwerkbal, je loopt door Hagrids hut en door het Verboden Bos etc. Je komt heel veel dingen tegen die je herkend uit de films, maar het is juist ook heel leuk om de rekwisieten te bekijken die in de film wat minder opvallen. Denk bijvoorbeeld aan de briefjes op het prikbord in de leerlingenkmaer van Griffoendor of de verschillende snoepverpakkingen. Het is wel duidelijk dat er overal heel erg over nagedacht is en dat alles tot in details is uitgewerkt.

Ik zal niet elk detail verklappen, want het is veel leuker om alles met eigen ogen te zien (mocht je dat nog niet gedaan hebben)!

Mijn eindconclusie is in ieder geval dat het een hele leuke tentoonstelling is en toch wel een must see voor elke Harry Potter fan. Het is wel fijn als het rustig is, want dan kun je op je eigen tempo rustig alles bekijken en lezen. Wij waren er wel in een uurtje klaar, dus verwacht geen compleet dagprogramma. Mocht je zelf ook nog wat souvenirs willen kopen, dan moet je wel een zak geld meenemen, want het winkeltje is absoluut niet goedkoop.

Bekijk de onderstaande foto’s voor een algemeen beeld van Harry Potter: The Exhibition. Nog tot en met 2 september 2017 te zien op het terrein van Cinemec Utrecht. En nog een leuk weetje: Cinemec draait ook elke dag een aantal van de Harry Potter films. Leuk om de oude films nog eens op een groot scherm te kunnen bekijken! [UPDATE: Cinemec is gestopt met het draaien van de Harry Potter films]